• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
Değerli arkadaşlar

 

Değerli arkadaşlar

2014 yılında resmi gazetede yayınlanarak kanunlaşan sağlıkta lisans tamamlama  kontejanları 2015 yılında  açıklandığında, odyoloji için sadece 20 kontejan tanımlanmıştı.  

Akabinde gerek yazılı olarak gerekse  BİMER aracılığı ile  YÖK’na  sayısız dilekçe gönderilmiş dilekçelerde özel üniversitelerin niçin tercih listesine alınmadığı ve ek kontejanlar açılarak özel üniversitelerinde dahil edilmesi belirtilmiştir.

Yükseköğretim Kurulu ile daha sonra gerçekleştirdiğimiz toplantıda ,  bu yıl YÖK kararı gereği  özel üniversitelerin alınmadığı, odyoloji lisans tamamlama  için devlet üniversitelerinden Hacettepe üniversitesinin odyoloji  öğretim görevlisi sayısının  yüksek olması nedeniyle, bu görevin onlara verildiği söylenmiştir.

 Lisans tamamlamaya zoraki  alınan 20 kişi için ; aynı anda  örgün okuyup aynı anda çalışmalarının fizik kurallarına ters olduğunu bilen Hacettepe Üniversitesi öğretim görevlileri, lisans tamamlama için zahmet edip ek bir sınıf açmamışlardır. Çünkü bu nedenlerden dolayı birçok kişinin kaydını dondurup gelemeyeceğini tahmin etmektedirler. Fizik kurallarını iyi bilen öğretim görevlilerinin tahminleri doğru çıkmış, çalışmayarak hayatını idame ettiremeyeceğini anlayan bir çok odyometrist kaydını dondurarak veya kayıt yaptırmayarak eğitimine  devam edememiştir.

Kamuda çalışan sınırlı sayıdaki odyometrist(1000 ‘e yakın) 72 milyon insanın bütün odyolojik incelemelerini yapmakla yükümlüdür. O kadar zor bir denge kurulmuştur ki bir kişinin klinikten ayrılarak örgün eğitime gitmesi örneğin ; yeni doğan işitme taraması yapan birimin hizmet verememesi ile sonuçlanmaktadır.

Aslında bütün odyometristler Sağlık Bakanlığının izin vermesi durumunda ücretli izne ayrılıp örgün okumak, üniversitelerin bütün sosyal imkanlarından faydalanmak istemektedirler. Böyle bir izin türü kanunen tanımlanmamıştır. Mesai saatleri içinde mesaiye devam etmeyerek örgün eğitime devam etmek 657 devlet memurları yasasınca  suç teşkil etmektedir.  YÖK’ na bütün bu sebepler defalarca anlatılmış eğitimin uzaktan uygulamaların ise yüz yüze yapılması ile ilgili görüş bildirilmiştir.

 YÖK nezdinde Hacettepe üniversitesi öğretim görevlileri , bu konuda daha inandırıcı ve baskın çıkmışlardır. Eğitimin dersliklerde yüz yüze öğrenci ile göz teması kurularak anlatılması, öğrencinin dersi derste anlamasının önemi , ders dinleme edebi gibi konuların önemli olduğunu bu nedenle örgün olması gerektiğini söylemişlerdir. Realite böyle değildir.   Her nedense bu işi yıllardır yapan binlerce  hasta bakmış odyometrist  göz ardı edilmiş eğitimleri yalan yanlış bilgilerle engellenmiş fakat bir inşaat mühendisinden odyolog yaratma fikri Hacettepe üniversitesi odyoloji öğretim görevlilerine  daha cazip gelmiştir.  Baskınlıklarını korudukları gibi, enjeksiyon yapma yetkisi bile olmayan odyoloji bilim uzmanlarının , amaliyat yaptığını YÖK le yaptığımız görüşmelerde ‘’ odyologlar cerrahi yapıyormuş bu nedenle eğitimin  yüz yüze olması gerekir??? ‘’ben ve diğer arkadaşlarım hayretler içinde kalarak dinlemişizdir.

Bundan sonraki süreçte Sağlıkta  lisans tamamlama yasası gereğince odyometristlerin üst öğrenimi olan odyolojide lisans tamamlayabilmeleri için  sonuna kadar uğraşacağımızı , konuyla alakalı toplantı ve görüşmelerimizi sıklaştıracağımızı gerekirse adli boyuta taşınacağımızı
 belirtirim.

Odyolojideki hasta mağduriyeti yaratan koklear implant SUT ‘u pediatrik grupta işitme cihazı ödemeleri gibi diğer sorunlarlada çok yakından ilgileneceğimizi belirtirim.

Derneğimizin mesleki haklarımızı korumak için meslek yönetmeliği ile ilgili açtığı mahkeme devam etmektedir.

Gene diğer meslek gruplarının  2 yıl kadar kısa bir sürede sadece yüksek lisans yaparak  odyolog olması ile ilgili kanunun değiştirilerek yeniden düzenlenmesi için açılan mahkemelerden  ara kararlar dernek avukatlarına iletilmiş  Anayasaya aykırılık tesbit edildiği görülmüştür.  Önümüzdeki  5 ay içinde sonuçlanması beklenmektedir

  Meslek kanunları ve   YÖK 14.10.2014 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararınca , işitme testi yapma yetkisinin  sadece odyolog (lisans) ve odyometristlerde olduğu   ebe , hemşire , pratisyen hekim ve diğer meslek gruplarının, işitme testi  yapmalarının sakıncalı ve telefisi olmayan sonuçlar doğuracağını , kanunen de suç teşkil ettiğini belirtirim.

2016 yılı içinde odyometrist ve odyolog  mezun sayısının 1500 ‘ün üstünde olacağı düşünülmektedir. İşsizlik sorunun olmaması için Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Araştırma Kurumları ve  Özel Rehabilitasyon Merkezlerine , Halk Sağlığı birimlerine , Belediyelere , Sosyal Güvenlik Kurumlarına   odyometrist ve odyolog kadrolarının tanımlanmasının  faydalı olacağını düşündüğümüzden   gerekli resmi  yazışmaları yapacağımızı belirtirim.

                                                                        
                                                   Odyoloji Derneği Yönetim Kurulu adına 
                                                        Leyla Topkan(Başkan)
                                                    

  
4217 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Sosyal Medya